Herinnering: De Noces - Walpurgis en De Roovers Ism Het Spectra Ensemble

2005

Herinnering: De Noces - Walpurgis en De Roovers Ism Het Spectra Ensemble

"Ik speelde mee in Les Noces en werd daar elke avond vakkundig neergeknuppeld door een boze bruidegom die een fles wodka stuk sloeg op mijn hoofd. Ik mocht dan spectaculair flauw vallen en lag dan een dik half uur tussen 4 vleugelpiano's die bespeeld werden door virtuoze gekken die die piano's te lijf gingen als bezetenen die net niet bezweken onder hun delirium tremens. Ongelooflijk om die die muziek van Stravinsky avond na avond te mogen horen. Het was ook de laatste keer dat de prachtige acteur Bert André op het toneel stond die onze kapitein was in de voorstelling.

"Ik speelde mee in Les Noces en werd daar elke avond vakkundig neergeknuppeld door een boze bruidegom die een fles wodka stuk sloeg op mijn hoofd. Ik mocht dan spectaculair flauw vallen en lag dan een dik half uur tussen 4 vleugelpiano's die bespeeld werden door virtuoze gekken die die piano's te lijf gingen als bezetenen die net niet bezweken onder hun delirium tremens. Ongelooflijk om die die muziek van Stravinsky avond na avond te mogen horen. Het was ook de laatste keer dat de prachtige acteur Bert André op het toneel stond die onze kapitein was in de voorstelling. Vaart wel kapitein ! Wat een feest om die voorstelling met u spelen." Robby Cleiren van de Roovers

Iedereen is samen gekomen in restaurant Andronov voor de bruiloft van Dasjenka Zjigalov en Epaminond Maximovitsj Aplombov. Van liefde of pril huwelijksgeluk lijkt geen sprake: de haring en het brood zijn zuur, de verlichting laat te wensen over, de bruid doet de hele avond haar mond niet open en de generaal laat op zich wachten. Net als het feest helemaal uit de hand dreigt te lopen, roept iemand om muziek. Wordt het dan toch nog gezellig?

Walpurgis sloeg voor deze voorstelling de handen in mekaar met de Roovers en het Spectra Ensemble. Twee Russische bruiloften werden er één. ‘De Bruiloft’ van Tsjechov vormde de tekstbasis voor het eerste deel van de avond, om dan - Muziek! – uit te monden in een bijzondere uitvoering van ‘Les Noces’ van Stravinsky. Een echte bruiloft, een huwelijksritueel dat van de acht acteurs, zestien zangers, negen muzikanten én het publiek één grote familie maakte.